Χωρικές έννοιες.

24/11/2020

   Αυτή την εβδομάδα μέσα από το παιχνίδι, τραγούδια, διάφορες δραστηριότητες και τη βιωματική εκπαίδευση θα έρθουμε σε επαφή και θα προσπαθήσουμε, να βοηθήσουμε τα παιδιά, να κατανοήσουν και να κατακτήσουν κάποιες χωρικές έννοιες. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας, ότι μαθαίνουμε στο παιδί ένα πράγμα τη φορά και αφού το κατακτήσει περνάμε στο επόμενο. 

Χωρικές έννοιες: μέσα - έξω, πάνω - κάτω, μπροστά - πίσω.

Η σειρά που ακολουθούμε έχει ως εξής:

  • Πρώτα χρησιμοποιούμε εμείς συχνά την έννοια αυτή για διαφορετικά αντικείμενα και καταστάσεις (π.χ. λέμε «μαζεύουμε τα παιχνίδια μέσα στο κουτί, ή θα βγούμε όλοι μαζί μια βόλτα έξω»).

  • Έπειτα χρησιμοποιούμε αντικείμενα και παιχνίδια για να εξοικειωθεί το παιδί με τις χωρικές έννοιες.

  • Τέλος η εξάσκηση τους γίνεται μέσω εικόνων και οργανωμένων δραστηριοτήτων.

Δραστηριότητες

1. Την ώρα του πρωινού δώστε στα παιδιά ένα ποτήρι/κούπα πλαστικό και ένα κουτάλι και ζητήστε να το βάλει μέσα, να το βγάλει έξω, να το βάλει μπροστά ή πίσω από το ποτήρι/κούπα.

2. Καθίστε στο πάτωμα και παίξτε ένα παιχνίδι : έχετε πάει πικ νικ με τις κούκλες ή διοργανώστε έναν αγώνα αυτοκινήτων. Ζητήστε από τα παιδιά να τοποθετήσουν  διάφορα παιχνίδια μέσα- έξω, μπροστά - πίσω, πάνω - κάτω. 

3. Αν έχετε ένα άδειο κουτί από παπούτσια, βάλτε μέσα ή πάνω ή μπροστά ή πίσω ένα ζωάκι- παιχνίδι να καθίσει , να κοιμηθεί , να φάει, να περιμένει τον φίλο του. 

Πέρα από τις χωρικές έννοιες, με τα παιχνίδια αυτά, τα παιδιά έρχονται σε επαφή και με το συμβολικό παιχνίδι, σημαντικό για την ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας, του λόγου, της ενσυναίσθησης κ.α.. 

Επιλέξτε εικόνες σε παιδικά βιβλία, περιοδικά σε οποιοδήποτε έντυπο υλικό και ενθαρρύνετε τα παιδιά να περιγράψουν τι βλέπουν ή  παίξτε ένα παιχνίδι "ψάχνω και βρίσκω" π.χ. πού είναι το ζωάκι. Ακούστε τραγούδια με χωρικές έννοιες και με το σώμα σας δείξτε στα παιδιά που είναι π.χ το πάνω -κάτω, μέσα έξω κ.λ.π.

Θα επισυνάψω και κάποια φύλλα εργασιών αν θέλετε  εκτυπώστε και να κάντε τα στο σπίτι με τα παιδιά. Υπάρχει όμως και ο πιο απλός τρόπος π.χ. να σχεδιάσετε σε ένα χαρτί, ένα τραπέζι και να κολλήσετε επάνω μια μπάλα. Δώστε στα παιδιά εφημερίδες, να τις κόψουν με τα χεράκια τους και να τις κάνουν μικρές μπαλίτσες (εξάσκηση λεπτής κινητικότητας). Βάλτε κόλλα και κολλήστε πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Ή αντί για τραπέζι σχεδιάστε ένα τέρμα ποδοσφαίρου και κολλήστε τις μπάλες ανάλογα.  

Ακούστε ένα τραγούδι με το πάνω - κάτω. 

Φύλλα εργασιών για εκτύπωση.

Εύχομαι να περάσετε όμορφα!


Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started