Θεατρικό παιχνίδι και δραματοποίηση.

31/03/2020

Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια βιωματική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά μέσα από την μίμηση, τη κίνηση, τη μουσική εκφράζονται και επικοινωνούν με ένα διαφορετικό τρόπο.
Το παιδί μπορεί να εκφραστεί δημιουργικά και να ενισχύσει τη σκέψη του, τα συναισθήματα του και τη φαντασία του. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι προσεγγίζεται και αναλύεται η ανθρώπινη συμπεριφορά.
Τα παιδιά μαθαίνουν να έρχονται σε επαφή με καταστάσεις από την καθημερινότητα τους.
Μέσα από τη δημιουργία μιας ιστορίας-παραμυθιού σταδιακά συνειδητοποιούν τα όρια της φαντασίας και του πραγματικού. Το θεατρικό παιχνίδι ταυτίζεται με τη δραματοποίηση ή τη δημιουργία φανταστικών καταστάσεων και τη δράση μέσα σε αυτές.Η έμφαση δίνεται περισσότερο στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα.

Το θεατρικό παιχνίδι περιλαμβάνει:

  • Ασκήσεις γνωριμίας, ασκήσεις εμπιστοσύνης
  • Διάφορες τεχνικές γνωριμίας με το θέατρο ανάλογα με τους στόχους που έχουν τεθεί για τη κάθε ομάδα παιδιών
  • Παιχνίδια , σωματική έκφραση, παντομίμα
  • Επιλογή μιας ιστορίας και δραματοποίηση της ιστορίας αυτής
  • Ανάλυση μύθων, παραμυθιών
  • Χρήση αντικειμένων για τη δημιουργία ρόλων και σκηνικών

Σκοπός του θεατρικού παιχνιδιού είναι να βοηθήσει τα παιδιά να οργανώσουν δημιουργικά και να εξωτερικεύουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα. Τα παιδιά μπορούν να δουν το κόσμο διαφορετικά, να γυρίσουν σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο παρελθόν και να τα γνωρίσουν μέσα από το παιχνίδι.
Εκεί τα παιδιά λειτουργούν σαν να είναι κάποιος άλλος, μπορούν να κρυφτούν πίσω από το ρόλο και να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις εντελώς διαφορετικά απ' ότι συνήθως.
Τα παιδιά θα γνωρίσουν πρώτα από όλα τον εαυτό τους (αυτογνωσία) μέσα στην ομάδα και θα μάθουν έτσι να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας.

Τι σημαίνει δραματοποίηση ενός παραμυθιού;

Είναι ο πιο διασκεδαστικός και ταυτόχρονα εκπαιδευτικός τρόπος για ένα παιδί να καταλάβει μια ιστορία και να μάθει μέσα από αυτήν. Δραματοποίηση είναι η μετατροπή ενός παραμυθιού από απλή ιστορία σε θεατρική δράση.   

Και πως ακριβώς γίνεται αυτό;

Χωρίζουμε την ιστορία μας σε σκηνές. Κρατάμε την αφηγηματική της μορφή όπου μας χρειάζεται και δίνουμε «λόγια» στους ήρωες, δίνουμε στα παιδιά ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, να πουν τις ιδέες τους. Με τη δική μας καθοδήγηση πάντα, τους βοηθάμε να φτιάξουν ένα παραμύθι, μια ιστορία, να ζωγραφίσουν τα πρόσωπα, να συζητήσουν γι' αυτά, ν' αποφασίσουν τι ρόλο θα παίξει ο καθένας, να δώσουν διάφορες λύσεις στην ιστορία τους, ώστε να διαλέξουν την καλύτερη, να αναπτύξουν διαλόγους ελεύθερα και αυθόρμητα, εμμπλουτίζουμε το έργο µε μουσική, λογοπαίχνιδα, ποιήµατα, κλπ., ετοιμάζουμε πολύ απλά κοστούµια και σκηνικά, απ' το τίποτα». . Έτσι έχουμε φτιάξει ένα μικρό θεατρικό έργο.

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started