Προ-γραφικές δεξιότητες στην προσχολική ηλικία.

11/06/2020

Προ-γραφικές δεξιότητες στην προσχολική ηλικία.

Τα παιδιά από την προσχολική ηλικία αναπτύσσουν σταδιακά τις διαδικασίες μάθησης της ανάγνωσης και της γραφής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το συμβολικό παιχνίδι, την ανάγνωση παραμυθιών και ιστοριών, το μουτζούρωμα, τη ζωγραφική, τη μίμηση και από την έκθεση και ενθάρρυνση σε ό,τι έχει να κάνει με τον λόγο και τη γραφή.

Η γραφή είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη δεξιότητα. Στην ουσία είναι η πολυπλοκότερη δεξιότητα που θα μάθει ένας άνθρωπος. Για να μπορέσουμε να γράψουμε, σημαίνει ότι αρχικά έχουμε μια νοητική εικόνα, αναπαράσταση και ανάμνηση του γράμματος (πώς είναι, με τι μοιάζει το κάθε γράμμα) και στη συνέχεια να έχουμε αναπτύξει ένα κινητικό προγραμματισμό για να το αναπαράξουμε (να το κατασκευάσουμε δηλαδή) όπως ακριβώς το θυμόμαστε. Το παιδί, για να κατακτήσει πλήρως την κίνηση και την χειρονομία της γραφής, χρειάζεται να ισορροπήσει τις μυϊκές του δυνάμεις και να χειριστεί με ευλυγισία κάθε άρθρωση του χεριού. Οι προ-γραφικές δεξιότητες αναπτύσσονται από την ηλικία των 3 ετών και έως τη φοίτηση στην Πρώτη Δημοτικού θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί σημαντικά. Άρα η εκπαίδευση αυτή πρέπει να έχει ήδη αρχίσει πριν το παιδί πάρει μολύβι στο χέρι του

Ενισχύοντας τις προ-γραφικές δεξιότητες.

Χρησιμοποιούμε υλικά που είναι ελκυστικά για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

1. Χρησιμοποιούμε δακτυλομπογιές ή άμμο. Οι δακτυλομπογιές και η άμμος όπως και η πλαστελίνη και ο πηλός είναι αφενός ελκυστικά υλικά γραφής και αφετέρου μαθαίνουν και τις κινήσεις που χρειάζεται για να επιτευχθεί ένα γράμμα ή ένας αριθμός.

2. Δίνουμε στο παιδί χάντρες να τις περάσει σε μια κλωστή ή ένα κορδόνι να το περάσει μέσα από μακαρόνια. Αυτές οι δραστηριότητες ενισχύουν τους μύες του κάθε δαχτύλου και κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία της γραφής.

3. Δίνουμε στο παιδί ψαλίδι να κόψει. Με τη χρήση του ψαλιδιού το παιδί ασκεί τους μυς του δαχτύλου και μαθαίνει να συγχρονίζει την κίνηση του χεριού με την όραση και την κίνηση του.

Για να ενθαρρύνουμε το παιδί, καλό θα ήταν να τοποθετούμε τις προσπάθειες αυτές σε ένα πίνακα για να τις βλέπει.  

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started