Σάββατο του Λαζάρου. Έθιμα από όλη την Ελλάδα.

09/04/2020

Τα έθιμα των ημερών του Πάσχα ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου. Το "Λαζαροσάββατο", το Σάββατο δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Βδομάδα, γιορτάζουμε την πρώτη Λαμπρή, την "Έγερση" του φίλου του Χριστού, του "αγέλαστου" Λάζαρου. Αναφέρεται ως αγέλαστος γιατί σύμφωνα με την παράδοση όταν κατέβηκε στον Άδη, είδε πράματα φοβερά και τρομερά. Φέρεται μάλιστα ότι γέλασε μόνο μια φορά όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο δοχείο. «Το ένα χώμα κλέβει το άλλο», είπε.

Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας το έθιμο θέλει την Πέμπτη οι νοικοκυρές να ζυμώνουν για τα παιδιά μικρά ψωμάκια, τα «Λαζαράκια», σε σχήμα ανθρώπου, που συμβολίζουν την ανάσταση. Είναι νηστίσιμα και ελαφρώς γλυκά. Νοστιμίζουν με σταφίδες, κανέλα, γαρύφαλλα αλλά και γλυκάνισο, ενώ σε άλλες περιοχές συνηθίζονται τα  καρύδια και το μύγδαλο. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν.

Το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά συγκροτούν ομάδες, επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού ή της πόλης και τραγουδούν τραγούδια, τα λεγόμενα «λαζαρικά». Συνήθως κρατούν στα χέρια εικονική παράσταση του Λαζάρου και λέγονται και αυτά «Λάζαροι». Σε κάποιες περιοχές τα κάλαντα τα τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι «Λαζαρίνες» οι οποίες την προηγούμενη μέρα ξεχύνονται στα χωράφια, μαζεύουν λουλούδια και στολίζουν τα καλαθάκια που θα κρατήσουν γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι. Μέσα σ' αυτά τα καλαθάκια οι νοικοκυρές των σπιτιών από τα οποία θα περάσουν τα κορίτσια βάζουν αυγά που θα τα βάψουν την Μ. Πέμπτη, φρούτα, διάφορα φαγώσιμα ή μικρά φιλοδωρήματα.

«Τα κάλαντα του Λαζάρου».

Ήρθεν ο Λάζαρος 

ήρθαν τα Βάγια 

ήρθε κι η Κυριακή

που τρων τα ψάρια

Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι

ἦρθε η μάνα σου ἀπὸ τὴν Πόλη

σ' ἔφερε χαρτὶ καὶ κομπολόι,

γράψε Θόδωρε γράψε Δημήτρη

γράψε λεμονιά καὶ κυπαρίσσι.

Καὶ τοῦ χρόνου! 

και μια άλλη εκδοχή 

Πού 'σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου

που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος

κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Bάγια, βάγια των Bαγιών τρώνε ψάρια και κολιόν

και την άλλη Kυριακή ψήνουν το παχύ τ' αρνί.


Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν και να δημιουργούν με αλεύρι! Να μια καλή ευκαιρία να ετοιμάσετε παρέα τα δικά σας «Λαζαράκια», τώρα που μάθατε για το έθιμο αυτό! Φορέστε ποδίτσες και ξεκινάμε!

Υλικά που θα χρειαστούν:

1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκια

½ φλιτζάνι ζάχαρη

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια σταφίδες

1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

Χλιαρό νερό

3 κοφτά κουταλάκια κανέλα

Γαριφαλάκια

Εκτέλεση:

1.Διαλύουμε πρώτα την ξηρή μαγιά με ένα ποτήρι χλιαρό νερό και περιμένουμε λίγο.

2.Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα, μέσα στην οποία βάζουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και την διαλυμένη μαγιά. Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας σιγά - σιγά όσο χλιαρό νερό χρειαστεί ώστε να δημιουργήσουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

3.Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, σταφίδες, καρύδια και κανέλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

4.Με τη ζύμη μας πλάθουμε μικρά ανθρωπάκια, κάνουμε μια μπαλίτσα για κεφάλι και 2 λωρίδες για χέρια, τις οποίες τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο σώμα. Για μάτια βάζουμε τα γαρίφαλα.

5.Τα απλώνουμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε φούρνο με θερμοκρασία έως 50 βαθμούς το πολύ. Όταν φουσκώσουν, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.


Είναι όμορφο να μείνουμε κοντά στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, να τα αναβιώνουμε μαζί με τα παιδιά μας και να μην τα αφήσουμε να λησμονηθούν με το πέρασμα των χρόνων.

Είναι ένας τρόπος και εμείς οι μεγάλοι να ζήσουμε εντονότερα το νόημα των ημερών αυτών και τα παιδιά μας βιωματικά μέσα από τα κάλαντα, τις συζητήσεις και τις κατασκευές να τα γνωρίσουν καλύτερα να τα αγαπήσουν και να τα μεταφέρουν στις επόμενες γενιές.

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started